مختارپور اعلام كرد؛
بیشتر از ۵۰۰ كتابخانه طی چهارسال گذشته تولید شده است
پرسی بلاگ: دبیركل نهاد كتابخانه های عمومی كشور اظهار داشت: طی چهار پارسال بیشتر از ۵۰۰ كتابخانه به كتابخانه های عمومی كشور اضافه شده است.
به گزارش پرسی بلاگ به نقل از مهر، مراسم تودیع و معارفه ذیحساب و مدیركل امورمالی نهاد كتابخانه های عمومی كشور روز گذشته یكشنبه ۲ دی با حضور علیرضا مختارپور دبیركل این نهاد برگزار گردید.
مختارپور در این مراسم با اشاره به جوان بودن نهاد و همین طور مدیران و كاركنان آن اظهار داشت: با اینكه كتابخانه های عمومی در ایران ظاهرا از سال ۱۳۴۴، بیشتر از ۵۰ سال سابقه قانونی دارد، اما شروع به كار نهاد در شكل جدید خود كه با قانون مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی دولت شروع به كار كرد، به سال ۱۳۸۶ مربوط میگردد. از این جهت نهاد به لحاظ قانونی، رسمی و تشكیلاتی، یك نهاد جوان است و كاركنان و كتابداران و همین طور اغلب مدیران نهاد باز از جوانان هستند.
وی اضافه كرد: در قانون، برای درآمدهای نهاد عموما بر درآمدهای ناپایدار تكیه شده و علیرغم تصریح قانون بر پرداخت نیم درصد از درآمد شهرداری ها، تا سال ۱۳۹۲ این پرداخت صورت نمی گرفته كه در ادامه از سال ۱۳۹۳ با تصویب ماده ۶۴ الزامی فراهم گردید تا این درآمد تحقق پیدا كند.
بیش از ۱۲ هزار كتابخانه دیگر باید ساخته شود
دبیركل نهاد كتابخانه ها با اشاره به عدم تناسب اعتبارات نهاد و انتظارات از نهاد اظهار داشت: نهاد سازمانی است كه از یك طرف تمام مسئولان نظام از بالاترین رده تا نمایندگان مجلس، دولت، استانداران، فرمانداران، شوراهای شهر، شوراهای روستا، همه تقاضا دارند كه گسترش پیدا كند؛ چونكه طبق استانداردهای معمول باید بیشتر از ۱۵ هزار كتابخانه عمومی در كشور داشته باشیم، در حالیكه این عدد امروز به ۳هزار و ۴۰۰ كتابخانه می رسد. یعنی به عبارت دیگر ما به ۱۲ هزار كتابخانه عمومی دیگر نیاز داریم كه این تعداد یعنی جذب تعداد بسیاری همكار كتابدار و اعتباراتی بیشتر برای توسعه و نگهداری فضاهای كتابخانه ای. اما از طرف دیگر هیچ پیش بینی و فكر اساسی برای تامین این اعتبارات در قانون نشده است. امروز نهاد در حالی روزانه با سه درخواست برای تاسیس كتابخانه جدید روبه رو است كه هیچ پیش بینی خاصی برای تأمین بودجه و امكانات این انتظارات وجود نداشته است. جالب است بدانید كه بر طبق این قانون در سال ۱۳۴۴ یك و نیم درصد درآمد شهرداری ها به كتابخانه های عمومی اختصاص پیدا می كرد كه در قانون ۱۳۸۴ این عدد به نیم درصد تبدیل شد؛ آن هم نیم درصدی كه تا سال ۹۳ باز پرداخت نمی شد.
مختارپور در ادامه با اشاره به شبكه گسترده كتابخانه های عمومی در سراسر كشور، اظهار داشت: نهاد از روستاهای مرزی تا كلان شهرها دارای كتابخانه عمومی است كه مورد استفاده اقشار مختلف مردم با تنوع قومی و مذهبی است. اما این نهاد به لحاظ مالی با وزارتخانه ها و سازمان های رسمی و قانونی بسیار متفاوت می باشد. چونكه این سازمان ها مشكلی برای پرداخت حقوق پرسنل خود ندارند و به صورت معمول از راه فصل یك، حقوق و مزایای خودرا پرداخت می كنند و وضع هزینه انرژی آنها باز مشخص است، در حالیكه نهاد این وضع را ندارد.
آغاز فصلی نو در فعالیت های نهاد
دبیركل نهاد كتابخانه ها اضافه كرد: با این وجود از سال ۹۳ كه دوره جدید نهاد آغاز شد، باید یك جهش قابل توجه در نهاد صورت می گرفت. این درحالی است كه تا سال ۱۳۹۳ كه بنده به نهاد آمدم، كتابداران روستایی و انجمنی از ۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان حقوق می گرفتند و كتابداران پیمانی و رسمی باز به صورت متوسط ۸۰۰ هزار تومان حقوق دریافت می كردند. اما امروز تمام كتابداران روستایی و انجمنی برمبنای حقوق مصوب قانون كار و بلكه بیشتر حقوق دریافت می كنند و همین طور كتابداران پیمانی و كاركنان نهاد باز حقوق شان بین دو تا دو نیم برابر شده است.
مختارپور در ادامه به افزایش تعداد كتابخانه های عمومی كشور طی سال های اخیر اشاره نمود و اظهار داشت: طی چهار پارسال بیشتر از ۵۰۰ كتابخانه به كتابخانه های عمومی كشور اضافه شده است. این به مدلول افزایش پرسنل، افزایش در پرداخت حقوق و خرید منابع كتابخانه ای و همین طور اجرای بیشتر فعالیت های فرهنگی بوده است. بعنوان مثال قبل از ورود نهاد به برگزاری جشنواره كتابخوانی رضوی، این جشنواره حدود ۲۰ هزار نفر شركت كننده داشت، اما امسال ما بیشتر از ۸۷۰ هزار نفر شركت كننده ثبت شده همراه با كد ملی از سراسر كشور داشتیم كه مجموعه این برنامه ها نیازمند بودجه و سرمایه بوده است.
وی همین طور درباره بودجه اختصاص یافته از طرف دولت به نهاد طی سال های اخیر اظهار داشت: كمك دولت به نهاد در این سال ها اندكی افزایش پیدا كرده است، اما عملا متناسب با نیازهای نهاد نبوده است؛ اما از محل ماده ۶۴ كه به نیم درصد از درآمدهای شهرداری اختصاص دارد، موفق شدیم این هزینه ها را تأمین نماییم. البته اگر در این زمینه وزارت اقتصاد و دارایی و خزانه داری كل با ما همكاری نمی كردند، ما همچنان در همان نقطه سال ۹۳ و بلكه در نقطه ای بدتر بودیم و شاید مجبور به تعطیلی برخی كتابخانه ها می شدیم.
همراهی ذیحسابی در دست یابی به اهداف نهاد
دبیركل نهاد كتابخانه های عمومی كشور، در ادامه با تقدیر از فعالیت های اعظم رشیدی، ذیحساب و مدیركل مالی سابق نهاد كتابخانه ها اظهار داشت: یكی از مهم ترین عوامل همراهی وزارت اقتصاد و دارایی و خزانه داری كل، تلاش ها و پیگیری های سركار خانم رشیدی بود، همین طور نقش و سهم فعالیت های سركار خانم رشیدی را در همه برنامه های نهاد شامل شاداب سازی كتابخانه ها، تأسیس كتابخانه های جدید، برگزاری مسابقات فرهنگی و بهبود وضع معیشت كتابداران نمی توان نادیده گرفت. مجموع این همراهی ها در اجرای برنامه های نهاد سبب شد كه نهاد به جایی برسد كه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تیرماه عنوان كند كه نهادِ تخصصی در حوزه كتاب و كتابخوانی نهاد كتابخانه های عمومی كشور است.
مختارپور اظهار داشت: كتابداران نقش مهمی در جذب كودكان به كتاب و كتابخانه دارند كه این مساله نیازمند احداث آرامش و تأمین نیازهای اولیه كتابداران است. اینكه امروز كتابداران می دانند كه در ستاد نهاد افرادی هستند كه به فكر آنها هستند و دغدغه آنها را دارند و اگر بتوانند در قوانین تبصره ای پیدا كنند كه به آن بهانه به آنها كمك كنند، موجب افزایش اعتماد كتابداران به مدیران خود شده؛ به حدی كه وزیر فرهنگ و ارشاد تصریح كرده كه سرمایه اجتماعی نهاد از نظر اعتماد و علاقه پرسنل به مدیران شان جزو بالاترین سطوح اعتماد در بین دستگاه های كشور است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب