رئیس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم مطرح كرد

سهم ناچیز پژوهش از درآمد تولید ناخالص ملی، ابتلای ۵۰ تا ۷۰ درصد بزرگسالان ایران به اضافه وزن

سهم ناچیز پژوهش از درآمد تولید ناخالص ملی، ابتلای ۵۰ تا ۷۰ درصد بزرگسالان ایران به اضافه وزن

پرسی بلاگ: رئیس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم در دوازدهمین كنگره بین المللی غدد درون ریز و متابولیسم با انتقاد از پایین بودن سهم پژوهش و مراقبت های بهداشتی از درآمد تولید ناخالص ملی اظهار داشت: كنترل و حل معضلات بهداشتی و سلامت كشور بدون حمایت و برنامه ریزی های بلندمدت دولت و سازمان های مربوطه امكان پذیر نیست.


به گزارش پرسی بلاگ به نقل از ایسنا، دكتر فریدون عزیزی، استاد پیشكسوت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به روند برگزاری "دوازدهمین كنگره غدد درون ریز و متابولیسم" كشور سخنرانی خویش را با تشریح تاریخچه علم غدد در كشور و راه اندازی رشته های تخصصی و فوق تخصصی غدد آغاز كرد.
وی با اشاره به اینكه دوره فوق تخصصی غدد از سال ۶۴ در داخل كشور راه اندازی شده، عنوان كرد: امروز بیشتر از ۳۱۰ فوق تخصص غدد درون ریز در كشور تربیت شده كه در بخش های مختلف در حال فعالیت هستند. در همین راستا سالانه بین ۲۵ تا ۳۰ نفر بعنوان فلوی غدد در كشور پذیرفته می شوند و امروز در ۴۰ شهر كشور فوق تخصص غدد داریم و امیدواریم با برنامه ریزی بهتر بتوانیم در تمام نقاط مورد نیاز كشور فوق تخصصین غدد برای عرضه خدمات به ا فراد جامعه را داشته باشیم.

داستان كاهش قابل توجه مبتلا شدن به گوآتر
وی با اشاره به تاریخچه بیماری های غدد در كشور عنوان كرد: در دهه های ۴۰ و ۵۰ امكانات تشخیصی بیماری های غدد محدود بود و بیشتر تشخیص ها بالینی و به چند شهر بزرگ محدود می شد. در همین رابطه رشد تشخیص و شناسایی بیماری های غدد همراه با سایر رشته ها از سال ۶۰ به بعد شروع شد و امروز در بیشتر استان ها امكانات تشخیص و تصویربرداری افزایش یافته ولی هنوز بار نهایی تشخیص و درمان بیماران دشوار بر دوش بعضی از مراكز درمانی شهرهای بزرگ است.
وی با اشاره به اینكه بیشترین بیماری غدد در دهه ۶۰ در رابطه با گوآتر و عمل تیروئید بود، خاطرنشان كرد: این مساله بیشتر به علت كمبود ید اتفاق می افتاد به گونه ای كه در سال های ۵۸ یا ۶۰ حدود ۶۸ درصد دانش آموزان كشور گوآتر داشتند ولی خوشبختانه از سال ۶۶ به بعد با توزیع نمك یددار این مساله تا حد بالایی برطرف شد. به گونه ای كه امروز بین پنج تا شش درصد دانش آموزان گوآتر دارند.
استاد پیشكسوت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی مشكل امروز را شناسایی و مسائل مربوط به غدد و تیروئید در زنان آبستن عنوان نمود و با اشاره به افزایش دو برابری نیاز به ید در زنان آبستن اظهار داشت: البته با توزیع یدوفولیك در كشور این عارضه هم در حال كنترل است.
پروفسور عزیزی با اشاره به اینكه امروز بین دو تا سه درصد افراد دارای كم كاری و پركاری تیروئید هستند اظهار داشت: البته معضلات درمانی مربوط به این مساله در همه جای دنیا یكسان است و كشور ما در این زمینه با كمبودی روبرو نیست.

كم تحركی وتغذیه ناسالم، ریشه های دیابت
وی چاقی را از مهمترین معضلاتی دانست كه پزشكان غدد با آن روبرو هستند و افزود: هم اكنون ۵۰ تا ۷۰ درصد بالغین كشور یعنی افراد بالای ۲۰ سال با اضافه وزن و چاقی روبرو هستند. البته درصد چاقی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد بیشتر نیست و مشكل بیشتر افراد در ایران مربوط به اضافه وزن است. ازاین رو باید برای پیشگیری از این مسائل برنامه های كشوری و جامع اندیشیده شود.
وی با اشاره به اینكه مساله دیابت به علت كم تحركی و مشكلات مربوط به تغذیه ناسالم تولید می شود، اظهار داشت: آمار دیابت در سطح كشور به شدت در حال افزایش می باشد. به گونه ای كه در حدود دو دهه قبل شش تا هفت درصد بود ولی امروز این آمار به ۱۰ درصد رسیده و در شهرهای بزرگ ۱۵ درصد به بالاست. همین مقدار در ارتباط با افراد پردیابتی هم وجود دارد.
عزیزی شناسایی و پیش بینی چاقی و دیابت را یكی از معضلات حال حاضر در كشور عنوان نمود و اظهار داشت: این آمار هر ساله رو به افزایش است. هم اكنون در شهری مثل تهران این آمار یك در ۱۰۰ در سال است یعنی از هر ۱۰۰ نفر افراد بالای ۲۰ سال یك نفر به دیابتی ها اضافه می گردد.
این استاد پیشكسوت دانشگاه كم تحركی را از مهمترین عوامل بروز دیابت در افراد عنوان نمود و افزود: علاوه بر اهمیت مراقبت های فردی كنترل این معضل بدون حمایت و برنامه ریزی های بلندمدت دولت و سازمان های ذیربط امكان پذیر نیست.
این فوق تخصص بیماری های غدد با اشاره به اینكه وزارت بهداشت در این رابطه برنامه ریزی كاملی دارد، اظهار داشت: مشكل اصلی در بخش اجرا است كه نیازمند عزم ملی است چراكه عدم توجه به این مساله با طول عمر جمعیت ایرانی ها و مسائلی همچون بیماری های قلبی و عروقی همراه بوده و ارتباط مستقیم دارد.

رتبه بالای ایران در پژوهش های غدد
عزیزی با اشاره به اینكه پژوهش غدد در كشور از ۲۰ سال قبل رونق بالایی داشته است اظهار داشت: رتبه ما در بخش پژوهش غدد از نظر تولید مقالات در سطح دنیا نزدیك به ۲۰ و در منطقه در رتبه اول قرار دارد. همینطور از نظر كیفیت پژوهش ها و مقالات هم در معیار انتشار در مجلات معتبر وضعیت مطلوبی داریم، به گونه ای كه هم اكنون IF یا ضریب تاثیر مقالات ما از دو و سه به بالاست.
وی با اشاره به طرح جامع و ملی قند و لیپید تهران اظهار داشت: طولانی ترین كوهورت در كشور طرح قند و لیپید پژوهشكده غدد است كه افتخار بزرگی بوده و دستاوردهای زیادی به دنبال داشته است.
عزیزی با اشاره به چالش های موجود در كشور در این حوزه به مساله تشخیص و درمان بیماری های غدد اشاره نمود و اظهار داشت: این مسائل بیشتر به معضلات اقتصادی، توانایی اقتصادی و میزان تولید ناخالص ملی ما برمی گردد. باآنكه دراین زمینه افزایش داشته ایم ولی هنوز كافی نیست. به گونه ای كه درصد اختصاص یافته از تولید ناخالص ملی به مراقبت های بهداشتی و پژوهش در كشور بسیار ناچیز است.
وی در این رابطه افزود: در بعضی كشورها هشت تا ۱۰ درصد درآمد ناخالص ملی به مراقبت های بهداشتی اختصاص دارد در حالیكه این رقم در كشور ما دو تا سه درصد می باشد. همینطور سطح پژوهش كشور از درآمد ناخالص بسیار پایین تر از اغلب كشورهاست. بعنوان نمونه در كشور كره چهار درصد ولی در كشور ما بین ۰.۵ تا ۰.۶ درصد است.
این فوق تخصص بیماری های غدد در خاتمه ابراز امیدواری كرد كه با رشد بیشتر آموزش و پژوهش غدد در كشور و تربیت متخصصان بیشتری در این حوزه و همینطور با توجه و عنایت به قدمت تاریخی و فرهنگ غنی كشور در حوزه پزشكی و همینطور در نظر گرفتن مسائل روحی، روانی و معنوی در پزشكی بتوان مراقبت های بهتری برای مردم به خصوص در بخش پیشگیری ها عرضه كرد.




1397/08/23
13:35:03
5.0 / 5
4552
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
پرسی بلاگ