نقدهای برنرز-لی بر اینترنت امروزی
آخرین تلاش خالق اینترنت برای نجات حریم شخصی کاربران
پرسی بلاگ: اینترنتی که روزی با رؤیای آزادی و دسترسی همگانی ساخته شد، امروز زیر سلطه غول های فناوری و انحصار داده ها گرفتار شده است. تیم برنرز-لی، خالق وب جهانی، با طرح پروتکل نوینی به نام Solid آخرین تلاش خودرا برای بازپس گیری حریم خصوصی کاربران و احیای اینترنت غیرمتمرکز شروع کرده است.
به گزارش پرسی بلاگ به نقل از ایسنا، سخنان وی در مقام نویسنده زمانی قانع کننده تر خواهد بود که فراتر از زندگی شخصی اش به گوشه های استثماری وب نگاه می کند. بطورمثال اشاره می کند که برخی دموکرات های آمریکایی مانند سناتور اد مارکی و معاون سابق رییس جمهور، ال گور، بالاتر از جمهوری خواهان حاضر بودند با مسایل فنی وب درگیر شوند. او اعتقاد دارد این عدم توازن قسمتی از تشکیل هنجارهای زیانبار در دهه ۲۰۰۰ بود که هنوز ادامه دارد. برنرز-لی کوکی ها را که داده های کوچکی هستند که وب سایت ها برای ردیابی رفتار کاربران ذخیره می کنند، به خاطر جاسوسی بیهوده از کاربران نقد می کند. همین طور از این که وب تحت سلطه «تعداد کمی ارایه دهنده» قرار گرفته که به «انحصارهای بزرگ و بدون نظارت» بدل شده اند، اظهار تأسف می کند و خواهان کنترل آن هاست.
به نقل از نیچر، او گوگل را به خاطر کوشش برای سلطه بر کنسرسیوم وب جهانی (W3C) با تحمیل زبان کدنویسی مورد علاقه اش در مرورگر کروم نقد می کند. این جدال بر سر استانداردها را با درگیری های پیشین خود با سازندگان مرورگر موزائیک مقایسه می کند؛ مرورگری که با تغییرات سودمحور مارک آندریسن به سرعت به انحصار غالب دهه ۹۰ بدل شد. همین طور اپل را به خاطر محدود کردن کاربران به فروشگاه اپلیکیشن خود و دشوار کردن دانلود برنامه های خارج از اکوسیستم اپل محکوم می کند. الگوریتم های شبکه های اجتماعی نیز از دید او مانند «بلندگوی مخفی» عمل می کنند که گفتگوی عمومی را تحریف و آلوده می سازند.
راه حل رادیکال
راهکار او به اندازه وب در سال ۱۹۸۹ رادیکال است. او همراه همکارانش در مؤسسه فناوری ماساچوست پروتکل داده ای به نام Solid ساخته است. این چارچوب مدیریت داده به کاربران امکان می دهد کنترل اطلاعات شخصی خودرا بوسیله مخازن داده ای امن در دست داشته باشند و تصمیم بگیرند کدام اپلیکیشن یا سرویس به داده هایشان دسترسی داشته باشد. این رویکرد معادله قدرت را وارونه می کند: اشتراک گذاری داده با شرکتهای فناوری امکان دارد، اما فقط به شرطی که کاربر بخواهد.
Solid که او امیدوار است بوسیله استارتاپی به نام Inrupt تجاری سازی شود، ایده ای قدرتمند است. سفارش های پایانی او نیز بلندپروازانه اند: معرفی پروتکلهای داده محور بر پایه حریم خصوصی و بازطراحی شبکه های اجتماعی از ابتدا برای ایجاد وبی که بهتر به همه خدمت کند.
دعوت به مبارزه برای وب
او می نویسد: «برای وب بجنگید» و پیشنهاد می دهد که «حاکمیت داده های خودرا بازپس بگیریم» و «فناوری ای بسازیم تا کرامت شکننده مان را بر این سیاره منزوی ارتقاء دهد».
در این لحظات می توان دید چرا برنرز-لی رهبر موفقی در فناوری است: او جهت حرکت فناوری را حس می کند، راهکار هایی برای بهبود زندگی مردم عرضه می کند و گاهی ترکیب عقل و شور خودرا به چیزی بدل می کند که دیگران با آن ارتباط برقرار کنند.
در عین حال، او بهترین ارتباط گر نیست و بیشتر به روایتهای خشک و ساده بسنده می کند. خود او نیز به این ضعف اذعان دارد و می گوید: من تمایل دارم چیزها را در بالاترین سطح انتزاع توضیح دهم و بر کاربردهای کلی تمرکز کنم نه مثال های مشخص.
بطور خلاصه راهکار رادیکال راه حل او به اندازه وب در سال ۱۹۸۹ رادیکال است. این چارچوب مدیریت داده به کاربران امکان می دهد کنترل اطلاعات شخصی خودرا بوسیله مخازن داده ای امن در دست داشته باشند و تصمیم بگیرند کدام اپلیکیشن یا سرویس به داده هایشان دسترسی داشته باشد.
منبع: پرسی بلاگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب